miercuri, 3 august 2011

Bibliotheca Mirabilia 1: Jean Bodin

Căutând de curând prin diverse biblioteci digitale, am dat până la urmă de o pagină pe care o trecusem cu vederea mai demult din perspectiva interesului meu pentru istoria ocultismului, anume colecţia Filialei Batthyaneum a Bibliotecii Naţionale, din Alba Iulia. Deşi sunt sigur că fondul de carte veche şi mai ales, de manuscrise găzduit acolo deţine câteva lucrări unicat de care sunt deosebit de interesat, deocamdată sunt nevoit să mă limitez la colecţia digitizată a Bibliotecii Naţionale. Am decis să pun aici link-uri către două lucrări de demonologie. Este vorba de fapt de două ediţii ale lucrării lui Jean Bodin, - o adevărată "biblie" a demonologiei - numită "Demonomania Vrăjitorilor". 

Pentru cine nu îl cunoaşte, acesta este Jean Bodin, unul dintre cei mai respectaţi filosofi ai vremii sale dar şi unul dintre cei mai înverşunaţi oponenţi ai vrăjitoriei. 


 Bodin a fost aspru criticat pentru această lucrare iar interesul pentru artele magice şi cunoştinţele sale vaste în domeniul vrăjitoriei, precum şi credinţa fermă în existenţa diavolilor, au produs suspiciuni în minţile semenilor săi. Pe 3 iunie 1587, Procurorul General de pe lângă Parlamentul din Paris a ordonat locotenentului general al districtului Leon chiar să efectueze o percheziţie în casa acestuia, soldată însă fără găsirea vreunei dovezi de vrăjitorie. 

Scrisoarea sa (20 Decembrie 1579) de dedicare a cărţii primului preşedinte al Parlamentului de la Paris, Christophle de Thou, detaliază semnificaţia titlului şi motivelor care au dus la redactarea ei.  Bodin scrie că a scris acest tratat cu două scopuri în minte: să servească drept avertizare tuturor celor care îl văd pe diavol şi să anunţe cititorii că “nu există delict care să fie mai atroce şi care să merite o pedeapsă mai dură decât contactul cu acesta”. Deasemenea, titlul lucrării se doreşte o pledoarie împotriva nebuniei, greşelilor spirituale şi furiei de care vrăjitorii dau dovadă în urmarea diavolului.  

Acestea sunt exemplarele găsite la noi. Am intrudus un link în titlu, care vă va duce exact la pagina principală, de unde veţi putea lectura cartea, pagină cu pagină. Evident, multe mulţumiri celor care s-au ocupat de acest proiect, şi ne bucurăm să avem şi noi încet-încet un fond digital de patrimoniu, pentru că patrimoniu avem destul, slavă Domnului. 


Graesse, 1604





 Francofurti, 1603



De asemenea, am considerat oportun să adun în cele ce urmează toate ediţiile pe care le-am putut depista. 
Link-ul este în titlu, o imagine a foii de titlu şi date bibliografice constând în locul şi anul apariţiei (ordinea este cronologică).  


Paris, 1580



Basileae, 1581


Basilea, 1581



Straßburg, 1581


 
Straßburg, 1581





Paris, 1581


Straßburg,1586



Anvers, 1586



Venetia, 1587





Francofurti, 1590



Anvers, 1593

Lyon, 1598




Lyon, 1958



  Francofurtum, 1603 



Nyort, 1616







Nyort, 1616


După cum vedeţi, a fost un best-seller. Deştept om.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu