vineri, 30 septembrie 2011

Un simbol neînţeles: Svastica





La ce vă gândiţi când vedeţi acest simbol, în primul rând? Care este noţiunea la care vă duce cu gândul? Svastica este unul dintre cele mai vechi simboluri ale omenirii şi totodată, unul dintre cele mai neînţelese. Astăzi reacţionăm destul de aspru la vederea acestui simbol, dar ar trebui să ne întrebăm de ce a ajuns să semnifice nazismul şi intoleranţa, şi mai ales, ce semnifica el înainte de a fi adoptat de către fascismul german.
        Semnificaţia lui astăzi, în sfera occidentală, este strict legată de înţelesul său în istorie. Svastica a devenit imaginea tipică a noţiunii de ură rasială şi intoleranţă din pricina adoptării sale de către Partidul Nazist în 1920. Simbolul fusese folosit de către Partidul Muncitoresc German, D.A.P., dar şi de aşa-numita Societate Thule (Thule-Gesellschaft)  sub influenţa unor gânditori precum Emile Burnouf şi Guido von List. Deasemenea, un steag cu svastică fusese adoptat în 1907 de către Ordinul Noilor Templieri fondat de misticul Lanz von Liebensfels, patronul şi fondatorul revistei naţionaliste Ostara. 


Von Liebenfels adera la aceeaşi doctrină rasială ca şi Grupul Thule, publica articole antisemite şi rasiste, cu accent pe superioritatea neamului germanic, promovând un anume tip de gândire numită ariosofie. Curentul ariosofic glorifica supremaţia spirituală a rase albe, a arienilor, bazându-şi doctrina pe tradiţiile germanice şi pe descoperirile arheologice. Indienii arieni erau văzuţi ca rasa primară cuceritoare, şi ce alt simbol ar fi fost mai grăitor pentru urmaşii acestora decât svastica.
        Într-adevăr, svastica nu apare odată cu nazismul, ci cu mii de ani înaintea sa. Se găseşte pretutindeni în Europa veche, întinzându-se până în Orientul Mijlociu, India, China şi poate chiar mai departe.  Cea mai veche atestare a simbolului nu este nici în Scandinavia, patria lui Odin, şi nici în India, căminul celebrei culturi de pe valea Indusului, spre dezamăgirea ariosofiştilor. Credem sau nu, forma cea mai timpurie apare chiar în curtea noastră, în cultura Vinča-Turdaş în Europa Neolitică, iar de acolo se pare că a fost importată pretutindeni. 

Inventar de semne ale culturii Vinca-Turdaş


În civilizaţia cretană a fost folosită ca semn sacru sau ca element decoratov, grecii moştenind de la ei motivele decorative de tip labirint având svastica în centru. 

 Svastica în Creta.

Pe malul Indusului, vechile sigilii ale civilizaţiei Harappa, contemporană cu primii ani ai Egiptului timpuriu şi cu civilizaţia sumerienilor, arată svastici de diferite forme şi orientări. 

 Sigilii ale civilizaţiei Indus.

India a păstrat tradiţia acestui simbol, trecând în buddhism. Rar întâlnim o statuie a lui Buddha fără simbolul svasticii pe piept, pe palmă sau pe haine.



Svastica este omniprezentă în Asia, având cele mai benigne conotaţii, de la pace, prosperitate (India), noroc (Nepal, India, Pakistan), până la eternitate (Mongolia) şi sacru (Coreea, India).  În Europa, svastica este încă asociată ideii de ură şi rasism, motiv pentru care este blamată afişarea ei. În 2005, Uniunea Europeană a încercat să interzică acest simbol, însă a fost confruntată cu obiecţii majore din partea multor naţiuni, printre care lideră de opinie a fost Marea Britanie. În 2007, deţinând preşedenţia Uniunii Europene, Germania a încercat propunerea unor sancţiuni drastice asupra afişării svasticii, conform legii interzicerii simbolurilor organizaţiilor neconstituţionale. A fost contracarată de protestele grupărilor hinduse din întreaga Europă, potrivit cărora, deşi a fost timp de aproape 50 de ani simbolul  nazismului,  svastica fusese înainte de aceasta, timp de 5000 de ani, un simbol al păcii.

 Svastica... Un simbol al intoleranţei şi violenţei


....sau al păcii şi iluminării?



Post Scriptum: realizez că articolul tratează problema extrem de expeditiv, însă vor urma articole care vor trasa istoria fascinantă a acestui simbol de-a lungul istoriei, cu documentarea de rigoare.

Fotografii:
http://pensivepilgrim.com/lanz_von_liebenfels_as_false_prophet.html
http://www.eidola.eu/?page=5
http://en.wikipedia.org/wiki/File:IndusValleySeals_swastikas.JPG
http://johndenugent.net/
http://reclaimtheswastika.tumblr.com/post/3879622896

14 comentarii:

  1. Articolul este extrem de interesant ... Nu am putut crede ca inainte Svastica era luata drept credinta.foarte abstract din punct de vedere istoric...astept urmatorul articol cu drag.....
    Elev...
    I.N.Socolescu- Boros Ionut Cristian ( IX B )

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant articol,stiam ca era folosit in cultura indiana ca simbol solar, un fel de iluminare spirituala.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulţumesc pentru aprecieri. O să revin cu articole cea mai detaliate despre acest simbol în fiecare cultură.

    RăspundețiȘtergere
  4. O singura remarca, se pare ca svastica folosita in traditiile vechi e orientata spre stanga, cea nazista e intoarsa, orientata spre dreapta.

    RăspundețiȘtergere
  5. In teosofie, svastica (cea indreptata spre stanga, este semnul creatiei iar sansvastica, cea indreptata spre dreapta, este semnul distrugerii. Insa vom vedea ca si in anumite variante antice avem semnul intors spre dreapta. In ariosofia adoptata de nazisti, svastica este o varianta a runei Gyfu, litera G din alfabetul nordic, numit Gibor in sistemul Armanen al lui Guido von List.

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant articol, si destul de explicit chiar daca expeditiv. Putem considera svastica si antakarana ca facand parte din aceeasi categorie de simboluri ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Antakarana este un simbol inventat recent de către membriii pestriţi ai comunităţilor New Age care practică Reiki. Nu este un simbol autentic tibetan, însă este derivat din tryskelion. O sa vorbesc şi despre acest semn, sper eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Pentru mine sunt foarte importante semnele cu semnificatia lor, doresc sa le cos pe ie si nu oricum!

      Ștergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. nicu spunea...

    foarte intersant blog.ma aflat foarte multe dspre simblouri.. asta da blog. chiar ai resuit sa ma furi de la partida de pariuri sportive - o alta pierdere de timp de a mea...
    28 noiembrie 2011, 21:45

    EDIT: Nu l-am considerat spam, desi trimitea la o pagina de pariuri.

    RăspundețiȘtergere
  10. Informatiile sunt concise, la obiect, o raritate in media actuala ( noroc cu bloggingul, singura forma de exprimare independenta).
    Dilema este insa simpla, pentru cei care mai au dubii in privinta semnificatiei svasticii: simbolul nazist reprezenta svastica inversata, cum fac satanistii cu simbolul crestin al crucii: asadar, nazistii, ocultisti practicanti ai magiei negre si vrajitoriei ( a se citi "Ocultismul lui Hitler", editie noua) au rasturnat practic svastica ca simbol, toate simbolurile religioase fiind de fapt intoarse invers in cartile sataniste. De notat ca Hitler era considerat de acolitii sai anticristul,chiar hitler fiind convins ca este anticristul, convingere care, din ce stiu, l-a dus in final la nebunie, decizandu-se subtil inlaturarea lui definitiva, in ultima perioada a dicaturii naziste fiind practic doar o marioneta, fara nici o putere in stat( interpretare personala, bazate pe cercetari proprii).
    Daca scandinavii, europenii nordici, erau arienii, acei blonzi cu ochi albastri, de ce in cultura lor nu exista acest simbol ca indentitate rasiala/nationala, ci in Tracia/Dacia si India, printre multe alte popoare si religii diferite? Este clar zic eu, simbolul nazist este defapt inversul zvasticii, simbol satanist, nu religios, deci UE trebuie sa condamne svastica inversata/nazista, nu pe cea sacra, a civilizatiilor stravechi care au scris istoria lumii.
    PS. Mie unuia svastica adevarata, dreapta, imi trezeste numai sentimente pozitive, pe cand cea nazista absolut nimic, este echivalenta crucii crestine intoarse, simbol satanist - pentru cei drepti intr-o credinta vie, indiferent de apartenenta religioasa, aceste simboluri sunt doar blasfemii, semne ale anticristului ( pentru cei care cunosc Biblia si cartea Apocalipsei, nu este o surpriza ceea ce spun/cei ce nu au studiat cu atentie Scripturile, le recomand sa o faca, macar pentru cultivarea spirituala si intelectuala).

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragă Ovidiu, mulțumesc în primul rând pentru comentariu și aprecieri, am să-ți răspund punctual.

    1. Svastica levogiră (orientată înspre stânga) și cea dextrogiră (înspre dreapta) sunt simboluri care coexistă, fiind folosite cu mult înaintea naziștilor.

    2. Simbolurile sataniste ca simbolri creștine întoarse sunt farse media și contra-informații. Mai toate ramurile satanismului au propriile simboluri, nu se axează pe desacralizarea semnelor altor culturi. Ține minte că nici măcar crucea întoarsă nu e un simbol satanist, ci o emblemă pontificală, reprezentându-l pe Sfântul Petru.

    3. Hitler nu se considera anticristul de moment ce atat el cât și acoliții săi se revendicau de la odinism, religia veche scandinavă. Pentru ei noțiunea de Christ era nulă, la fel ca cea de Anti-Crist.

    4. In regiunile scandinave exista svastica, chiar din abundenta. Desenele neolitice din mai toata Scandinavia, cele din Val Camonica, ceva din Elveția, ca sa nu mai spunem de Islanda... Cauta bine, te rog.

    Svastica nu este un semn de identitate rasiala sau nationala in Tracia sau India, este doar unul din semnele culturale di aceste arealuri. In Tracia este aproape marginala folosirea ei, nicidecum emblematica. Mai curând Grecia si Creta.

    5. Anticristul nu prea este mentionat in Biblie decât în epistolele 1 ți 2 ale lui Ioan, nu în Apocalipsă, este un termen brevetat abia mai târziu de Părinții Bisericii cu toate semnificațiile lui.

    Și din nou, nu confunda crucea Sfântului Petru cu simbolurile sataniste. De obicei site-urile creștine neinformate conțin inepții de genul ăsta, și sataniștii de împrumut, care se îmbată pe morminte și fac graffiti pe cavouri. Aceia nu prea pot fi numiți sataniști.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit articolul dumneavoastra cu mult interes. Referitor la svastica orientata spre dreapta: unde apare ea in cultura antica si ce semnificatii are? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Şi eu aştept o continuare la svastică când e timp, banuiesc că e mult de studiat.

    Off-topic: Referitor la comentariul despre satanism, acesta nu e strâns legat de creştinism? Dacă nu atunci de ce se mai numeşte satanism? Spui că au simboluri proprii, poţi să dai un exemplu (dacă nu e prea secret :)). Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere