Despre acest blog

Am creat această pagină din mai multe raţiuni, printre care şi dorinţa de a împărtăşi ceea ce fac şi rezultatele cercetărilor mele cu ceilalţi membri ai comunităţii online.


Deşi este un blog personal, ca atare botezat cu numele meu, nu se doreşte a fi un "soapbox" sau un amvon din care să-mi trâmbiţez psihozele şi frustrările, bucuriile, tristeţile, gândurile pe care le consider eu  frumoase sau pozele cu ce consider eu interesant prin oraş, aşa cum am văzut că este moda.  Este bine să fii cool. Este bine să te îmbraci fistichiu, cu o freza cat mai dezordonată şi să umbli cu un ditamai Canon ataşat chirurgical de faţă. Este bine să mergi în parc şi să scrii la laptop fumând.  Eu vă dezamăgesc din păcate... Sunt de modă veche.


Pe cei care vor să-şi ţină jurnale digitale şi poze personale sau cu animalele de casă pe blog ca apoi să se plângă de lipsă de intimiate şi lipsă de interes, îi salut, dar nu îi susţin.


Blogul meu este strict pentru persoanele interesate de acest subiect, nu oblig pe nimeni să îl citească şi nu încurajez pe nimeni să se aboneze sau să comenteze doar pentru că mă cunoaşte. Am multe cunoştinţe, mulţi prieteni şi şi mai mulţi elevi, la care ţin deosebit de mult, dar nu vreau să mă citească din obligaţie sau din politeţe.


Acum cu permisiunea dumneavoastră, mă voi autoplagia, pentru a vă scuti de căutare prin arhivă după Incipit:


Deşi specializarea mea este arta, doresc să public acest blog în întâmpinarea celor interesaţi în mod serios de domeniul mistic-religios, de studiul magiei şi ştiinţelor oculte în context academic şi de tot ceea ce poate intra în contact cu acestea.
Cu scuzele de rigoare căutătorilor de senzaţional şi paranormalistică, nu mă ocup nici cu OZN-uri şi teorii ale conspiraţiei, nici cu vrăjitoristica autohtonă sau occidentală. Nu este un blog despre subiecte senzaţionale, ci unul despre lucruri interesante. Nu îmi propun să dezvălui secrete în direct, dar vreau să pun capăt unor preconcepţii şi superstiţii nefondate care circulă de ceva timp în legătură cu anumite aspecte ale tradiţiilor magice europene. Nu îmi doresc cititori mulţi, doar cititori inteligenţi.
Voi posta videoclipuri preluate de pe youtube.com, care aduc în discuţie problemele discutate aici.
Deasemenea, voi încerca să împac atât capra (exprimarea inteligibilă, pe înţelesul tuturor), cât şi varza (abordarea academică).
Celor care au şi încă îşi fac ideai preconcepute doresc să le arăt uşa pe dinafară, iar persoanelor cu raţiune, bun simţ şi minte deschisă, pe dinăuntru.
Curioşilor doresc să le răspund de pe acum, ţinând cont de cele mai des întâlnite întrebări care îmi bântuie discuţiile:
-Da. Sunt născut într-o zi anume. Mai precis, sunt Rac.
-Da. Am cont de Facebook, dar nu îl folosesc.
-Nu. Nu ţin cu nicio echipă. Nu îmi place fotbalul.
-Da, sunt şi bărbat, şi român, dar chiar nu îmi place fotbalul...
-Nu. Nu sunt mason, iluminat, rozacrucian, reptilian, şerpilian, templier sau alte astfel de „naţii”.
-Da. Cred în Dumnezeu, sunt creştin ortodox. Dar consider valide toate religiile.
-Nu. Biserica actuală nu este idealul învăţăturii creştine. Tradiţia creştină nu este tot una cu învăţătura difuzată de Iisus şi de primii apostoli. Dacă aveţi ceva cu creştinismul, citiţi Biblia, nu ziarele.
-Nu am nimic cu absolut nimeni. Vă rog să nu îmi menţionaţi în comentarii sau mesaje nimic jignitor despre homosexuali, lesbiene, unguri, ţigani, portoricani, incaşi, chinezi şi alte naţii. Fiecare e liber să aibă o părere. Dacă a dumneavoastră este împotriva unui segment major de populaţie, atunci e libertatea domniei voastre. Eu unul am nicio prejudecată din punct de vedere al etniei, rasei şi orientării sexuale ale nimănui.
O zi bună vă doresc, şi toate cele bune. Vă iubesc.


Mihai Vârtejaru