sâmbătă, 6 august 2011

Pentagrama: V


Pentagrama în perioada modernă


        Astăzi este destul de greu să convingi pe oricine, în special un preot sau un om "cu frică de Dumnezeu", că pentagrama era un simbol folosit în creştinismul din alte epoci. Deasemenea, destul de greu să scoţi cuiva din cap ideea „stelei diavolului”, explicând frumos şi corect din punct de vedere istoric că era considerată o reprezentare a celor cinci răni ale lui Iisus, a celor cinci litere ale numelui său cabalistic (YHŞWH) şi a celor două titluri ale sale în greacă (Soter-Salvator, şi Ichtys-Peşte). Şi cine ar vrea să audă că tot în creştinism, pentagrama este simbolul celor Cinci Bucurii ale Mariei avute cu Iisus (Buna-Vestire, Naşterea, Învierea, Înălţarea şi Ridicarea la Cer)? 

 Gravură medievală arătând pentagrama ca simbol al rănilor lui Iisus Hristos.

Mergând pe principiul că este eretică sau păgână pentru că „nu scrie nimic în Biblie despre ea”, am putea spune la fel despre majoritatea ritualurilor, sărbătorilor şi practicilor creştine actuale, nu-i aşa? La drept vorbind, nu orice fel de pentagramă este considerată negativă, însă oamenii pot generaliza extrem de uşor.  Dacă aşa e la televizor şi în ziare, trebuie să fie adevărat, nu? 

Am intrat fără să vreau într-o dispută în care un domn susţinea sus şi tare că pentagrama este semn satanist. 
„Bine, spun eu, dar numai cea cu un vârf în jos şi două în sus are semnificaţii negative, şi asta de puţin timp.” 
Domnul nostru, nimic: „În sus, în jos, tot aia e.”  
 Nu mă las mai prejos şi spun că „este un simbol sacru de multe secole, milenii chiar, care a fost preluat de aşa-zişii satanişti de vreo 60 de ani sau chiar mai puţin.” 
Mi se răspunde „cât de sacră o fi fost înainte, dacă ei o folosesc, tot rea e.” 
Bun. „Dar alte simboluri folosite de bieţii rătăciţi mai cunoşteţi? De exemplu, crucea întoarsă.” 
Domnul nostru spune că „da, dar e întoarsă, nu e cu capul în sus.” Foarte corect, la fel ca pentagrama. 
„Da, dar crucea e sfântă, are o tradiţie!” 
„ Sigur, la fel ca steaua cu cinci colţuri. Dar dacă ei o folosesc... mai ştim?”   

Fără a dori să denigrez în vreun fel crucea ca simbol religios, doresc să aduc aminte „specialiştilor în semne” că nici măcar crucea întoarsă nu este un semn malefic, nici o batjocorire a sfintei cruci, ci doar semnul Sfântului Apostol Petru, care a cerut să fie crucificat cu capul în jos, motivat fiind de smerenia sa. 

Crucea Sfântului Petru.

Însă de unde provine această idee conform căreia pentagrama, în special cea inversată,  este negativă? În toată istoria acestui semn, nu se întâlneşte vreo distincţie între cele două. Nici la babilonieni, nici la evrei, arabi, indieni, perşi, chinezi şi nici chiar în ţara noastră. Nici măcar cărţile de magie medievale nu oferă vreo semnificaţie aparte pentagramei în funcţie de sensul său. Cornelius Agrippa, pe care l-am citat în rândurile trecute, arată steaua cu cinci colţuri ca fiind armonia celor cinci simţuri şi cinci planete în desenul său celebru în care încadrează un om, iar aici ea este arătată cu vârful în sus. Câteva pagini după, acelaşi autor ilustrează pentaclul lui Pitagora, cu cele cinci litere greceşti HYGEIA, dar cu vârful în jos! Nici vorbă de semnificaţii negative! Singurul care atribuie acestui semn un înţeles malefic este un autor din secolul XIX. Ocultistul şi fostul abate francez Alphonse Louis Constant, al cărui nume real tradus în ebraică va constitui binecunoscutul său pseudonim în lumea misticismului, Eliphas Levi Zahed, este cel de la care a pornit totul, se pare. 


Acesta este privit de multa lume drept unul dintre cei mai importanţi ocultişti ai secolului trecut şi un maestru de netăgăduit al cabalei. Realitatea este un pic diferită, deoarece cabala creştină pe care o practica şi o preda era o prelucrare foarte diluată a ceea ce cabala înseamnă şi conţine în tradiţia iudaică, iar ideile sale erau bazate nu numai pe tradiţiile oculte pe care le adunase, dar şi pe imaginaţia sa extrem de fertilă. Cu alte cuvinte, cu toate că prezenta o mulţime de cunoştinţe care puteau fi numite autentice, avea tendinţa de a le prezenta sub vălul misteriosului şi arcanului, înflorind pe alocuri adevărul şi adăugând multe lucruri de la sine însuşi. El este primul care afirmă că pentagrama cu vârful în sus este „semnul atotputerii sau al autocraţiei intelectuale, steaua magilor, semnul verbului devenit trup, Mântuitorul, mielul Sfântului Ioan” , în timp ce pentagrama cu vârful în jos este „subversiunea intelectuală, dezordinea sau nebunia, Satan sau ţapul sabatului, ţapul din Mendes”


"Magistrul" Eliphas Levi

Care ţap, de unde? Ţapul din Mendes este preluat dintr-o relatare a lui Herodot, istoric antic cel puţin la fel de „creativ” ca şi Levi. Acesta povestea despre oraşul egiptean Mendes (Djedet), unde localnicii adorau un zeu-ţap, simbol al fertilităţii. Nimic mai ciudat, se ştie că egiptenii îşi reprezentau zeii cu capete de vultur, şoim, taur, berbec, ibis şi aşa mai departe. Nu chiar deplasat, având în vedere că noi creştinii îl reprezentăm pe Iisus ca Miel, şi pe cei patru evanghelişti ca un om, un vultur, un leu şi un taur. Problema este că nu era niciun fel de ţap în Mendes, doar un zeu tutelar al oraşului, numit Banebdjed (Suflet-Stăpân-al oraşului Djedet), care avea un cap de... berbec. Ori a face ţapul berbec e o dovadă de ignoranţă (sau poate, miopie) şi a numi berbecul diabolic este prea de tot, având în vedere că şi Mielul este tot un berbec, doar că mai mic. 

 Înainte de Herodot. 

După Herodot, dar înainte de Levi...

 După Eliphas Levi...


Nu numai că ideea de a considera pentagrama ca ceva diabolic este recentă şi aparţine lui Levi, ajutat şi de desenul lui Stanislas de Guaita, celebrul pentaclu cu un cap de ţap încadrat într-o pentagramă, dar se bazează şi pe o istorioară obscură, dovedit eronată. Ţapul din Mendes era ţap cum este pentagrama triunghi! Şi totuşi, lumea continuă să îl creadă. Este ţapul un animal necurat, malefic? Dacă ar fi să credem toate basmele şi filmele, da. Dar ce spune Biblia despre el? Biblia îl consideră un animal curat, utilizat în serviciul religios pentru sacrificiu. Un rit anual evreiesc presupunea  sacrificarea unui ţap după legile mozaice, în timp ce un altul era trimis în deşert, purtând în mod simbolic toate păcatele comunităţii, de unde şi expresia de „ţap ispăşitor”. Înafara faptului că era considerat bun pentru sacrificiu de către legea sfântă, un animal curat, din părul ţapului erau confecţionate  perdelele Tabernacolului, cortul sfânt, iar din coarnele lui erau făcute la nevoie şofarele, instrumente sacre de suflat utilizate de preoţi. Vă invit să gândiţi cu mintea, nu cu informaţiile iraţionale transmise în mod superstiţios. Nici pentagrama, nici ţapul, din păcate, nu prea au legatură cu Scaraoţchi... 


Imagini
1. Gravură. Sursa în curs de identificare.
2. Papa Ioan Paul al II-lea în scaunul potifical. Domeniu public.
3. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Eliphas_levi.jpg4. Zeul BaNebDjedet, model clasic de zeu cu aspect zoomorf (cap de berbec.)
http://www.flickr.com/photos/58676437@N06/5441739136/
 5. Ţapul domestic. De observat că se deosebeşte de berbec... prin simplul fapt că este ţap!
http://www.animalwebguide.com/Domestic-Goat.htm
6. Pentagrama cu cap de ţap. Desen de Oswald Wirth pentru Stanislas de Guaita, numit în zilele noastre ca o dovadă de ignoranţă maximă Sigiliul lui Bafomet.
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Image:Seal_of_Baphomet.svg

9 comentarii:

  1. Samael - Pedeapsa lui Dumnezeu
    Samael era un Arhanghel
    Lilith - prima sotie a lui Adam, mama tuturor demonilor, dupa unii sotia lui Dumnezeu, dupa altii a lui Satan (Lucifer), etc

    Total aiurea asocierea.
    Sau poate nu?!?
    O mai fii vreo alta istorioara pe care nu o stim?
    Sau ... doar ignoranta!?

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi nu are directa legatura cu subiectul, anume pentagrama, povestea cu Samael/Lilith este simpla.
    Samael este un arhanghel planetar in traditia magica iudeo-crestina, in Antichitatea tarzie fiind asociat cu Imperiul Roman ca inger al poporului. De acolo, a fost demonizat, la anumiti autori. Lilith este un demon feminin in traditia iudaica talmudica. Nu exista niciun fel de sotie a lui Satan sau a lui Lucifer (doua concepte total diferite) din cate stiu eu, Lilith este arhetipul prostituatei si nu are sot. Era prima sotie a lui Adam dupa legenda, insa dupa razvratire a devenit o demonesa solitara, dar cu multi amanti. Cuplul demonic Samael-Lilith este o tampenie moderna, inventata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca pentagrama cu varful in jos nu reprezinta nimic diavolesc atunci de ce vedetele din america [Masoni] folosesc pentagrama in sens malefic si evreul care a creat biblia satanista foloseste pentagrama asa?Banuiesc ca stiu si ei sensul adevarat al pentagramei,ddar de ce cu ce scop? pentru a manipula omenirea? Ion Alin Gabriel 9A

    RăspundețiȘtergere
  4. America este o tara, sa respectam ortografia, A mare, bine?
    Nu stiu care vedete "masoane" din America folosesc pentagrama, dar banuiesc ca daca o folosesc, o folosesc pentru spectacol, pentru a soca sau pentru a crea o controversa. Domnului Howard Lewey (cunoscut si ca Anton LaVey) i-a placut pur si simplu imaginera tapului in pentagrama inversata si explicatia lui Eliphas Levi si a lui Stanislas de Guaita, cum ca ar fi un simbol al omului depravat si materialist, adoptandu-l ca emblema a religiei sale. Atata tot. Spre exemplu, cei de la Ku Klux Klan folosesc simbolismul initialelor KKK. Asta nu inseamna ca oricine foloseste litera K este rasist.

    Inca nu stiu la ce vedete te referi, dar daca citesti si articolul despre pentagrama si masonerie ai sa vezi ca nici semn masonic nu prea este.

    Multumesc pentru comentarii, imi pare bine ca te informezi, o seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pei de exemplu Black Veil Brides sau HIM doua formati care au ca simbol al formatiei pentagrame orientate cu varful in jos
    [img]imageshack.us/img197/1102/5321466838141c78f03b.jpg[/img]
    [img]http://img820.imageshack.us/img820/6986/51623h10.jpg[/img]

    RăspundețiȘtergere
  6. Black Veil Brides sunt americani, dar nu prea sunt vedete, iar HIM sunt oarecum vedete, dar sunt finlandezi. Si nici unii nici altii nu sunt masoni. Din cate stiu eu.

    Imaginile date de tine nu se vad, dar banuiesc ca te referi la celebra Heartgram. Aceea are punct de plecare pentagrama, dar este foarte diferite. Te rog citeste articolul intitulat Conspiratzia Pentagramei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu, cand ziceam de vedete americane ma refeream la cei din Industria Muzicala [Hollywood] pentru ca toti ajung pana la urma in LA , tot pe acolo.Inseamna ca mam informat prost in legatura cu Masoni din Industrie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta este o simplificare forţată. Dacă toţi oamenii ăştia au trecut la viaţa lor pe la McDonalds, putem spune că McDonalds e responsabil pentru succesul lor sau pentru vreo legătură secretă dintre ei?

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentagrama la fel ca si crucea intoarsa nu are nici o legatura cu puterile malefice,foarte timpuriu au fost asociate satanismului,precum si crucea exista inainte de crestinism dar nu era folosita ca simbol religios

    RăspundețiȘtergere